Kitt Johnson (DK) / Marta & Kim (N/NL)

Stigma / Engel
akrobatik
Dans
internationalt
kropskontrol
moderne klassiker
reumertnomineret
transformation

Se eller gense Johnsons ikoniske og Reumert-nomimerede solo af urovækkende transformationer skabt gennem total kropskontrol. Samt en dansers og en akrobats duet om en mand, der jages af en engel. Kan han slutte fred med de ting, der er svære at forstå?

Et dobbeltprogram med en dansk nyklassiker og en Aerowaves-udvalgt forestilling. Din billet gælder til begge forestillinger.

Spilledatoer
18. maj 2021 - 19. maj 2021
Priser
Kr. 60 - Kr. 170
Varighed
Sal
Store Sal

Stigma - Kitt Johnson (DK)

Kitt Johnsons gådefulde ikoniske solo “Stigma” har i 2019 intet mindre end 20 års jubilæum – og det fejrer Bora Bora ved at give publikum mulighed for at se eller gense det unikke værk.

Med en ekstrem kropskontrol og indlevelse transformerer Kitt Johnson sig for øjnene af publikum. Det er foruroligende, intenst, inciterende – mødet med det stigmatiserede menneske i et nøgent og vibrerende rum.

“Stigma” er en mørk gådefuld solo, hvor lyde, lys og bevægelse skaber et dramatisk intenst udtryk, som appellerer til følelserne og intellektet. Forestillingen tematiserer det medfødte, det selvvalgte, det tilføjede – det brændemærke, der adskiller det ene menneske fra de andre.

“Stigma” er skabt af en ener på den danske performancescene, koreograf og danser Kitt Johnson. Gennem mere end 25 år har hun skabt et særegent innovativt, minimalistisk og stærkt ekspressivt univers, der udforsker de dybeste lag af den menneskelige eksistens. “Stigma” havde urpremiere i 1999, hvor værket blev indstillet til en Reumert. Værket har for alvor været med til at slå Kitts navn fast på den internationale dansescene, og har i årenes løb turneret verden over – i både Europa, Asien og Nordamerika. “Stigma” taler stadig i dag til noget dybt inderst inde hos publikum.

Engel - Marta & Kim (N/NL)

Hvor er englene i vores tid?
Hvem guider os igennem nutidens kaos?
En cirkusakrobat og en danser smelter sammen i en fysisk dialog.

En forestilling om at omfavne de mange ubegribelige sider ved at være menneske. Mød spørgsmål uden at give svar og slut fred med de ting, der er vanskelige at forklare.

Hvad er bevidsthed? Når en tanke opstår, hvor kommer den fra? Vi sanser og oplever verden omkring os på mange forskellige måder. Det kan være vanskeligt for os at forstå det, som ikke kan formuleres og frygten for det ubegribelige kan være en forhindring for os.

“Engel” er inspireret af digtet “Stof dat als een meisje”, hvor poeten Toon Tellegen beskriver en mand, som bliver jagtet af en engel.

Forestillingen blev udvalgt 2019’s 20 prioriterede nye danseforestillinger af det europæiske Aerowaves-netværk af danseteatre. Hvert år vælger dette netværk – som Bora Bora er en del af – de mest lovende, talentfulde koreografer i Europa.

Vinder af the hollandske pris BNG Bank Dans Prijs. Ur-premiere på Arctic Arts Festival, Harstad Kulturhus, Norge, 27. juni 2018.

Forestillingens musik er skabt af Rutger Zuydervelt (Machinefabriek) og kan høres og købes her.

Anmeldelser

Stigma

“Rare is the choreographer who can say a great deal with very little.”
– Anna Kisselgoff, New York Times

 

“Disturbing transformations powered by inner states … elegantly, phantasmagorically minimal.”
– Deborah Jowitt, The Village Voice, USA, 2003

 

“Mange koreografer trækker nu frit på forskelligartede teknikker. Et fint eksempel på en sådan eklekticisme kunne ses i et program, som to dansere delte på sommerens Jacob’s Pillow Dance Festival. Kitt Johnson, fra Danmark, kombinerede europæisk ekspressionisme med japansk butoh dans i Stigma.”
Jack Anderson, New York Times (New York Times Top 10 liste over store danseoplevelser i 2003)

 

“A riveting solo about isolation and persecution. Johnson never repeats herself, and as a solo artist she knows how to use light and sound to theatricalize every movement her muscular body makes. Hope she returns.”
– Glenn Sumi, NOW Toronto, who placed “Stigma” on the magazine’s Top 10 list in 2004.

 

“Stigma presents a creature unlike any I have seen before (…) The rumbling, wet soundscape keeps you on edge with your eyes on Johnson, as it made me feel as she could sprint straight off stage into the audience at any moment. Johnson’s incredible body control and unique manipulation of costuming attest to her massive worldwide success.”
– Deanne Kearney, Mooney on theatre, Canada, 2018

 

“This intriguing work is very European … Johnson’s cerebral choreography contains the wisdom of the ages, and is fey, even precious in its presentation. There is a delicacy and whimsy to her work that is just not part of a North American aesthetic.”
– Paula Citron, The Globe and Mail, Canada, 2004.

 

“Foruroligende, inciterende, ætsende sig ind på nethinden, man har fået et brændemærke i sindet, når man går ud… med Kitt Johnsons totale indlevelse og særprægede udstråling bliver det alles – menneskets – historie og tunge gang på jorden. Det stigmatiserede menneske. Absurd… grotesk… chokerende…. En moderne grafik af Palle Nielsen og en klassisk blanding af Hieronimus Bosch og Pieter Breughel på samme tid.”
– Statens Kunstfond

 

Engel

“The laws of physics don’t bother them too much. They float. They are entangled.”
– Léa Poiré, Springback Magazine
(Læs mere anmeldelsen)

 

“Suspended in mid-air, acrobat Marta Altstadsæter is standing almost unacknowledged on dancer Kim-Jomi Fischer’s shoulders. She is simply there.”
– Suzanne Frost, Springback Magazine
(Læs mere anmeldelsen)

 

“Precious little happens, and yet the bond between Engel’s Marta Alstadsæter and Kim-Jomi Fischer feels both real and abstract, visual and tangible.”
– Laura Cappelle, Springback Magazine
(Læs mere anmeldelsen)

Kitt Johnson

Koreograf og danser Kitt Johnson er en ener på den danske danse- og performancescene. Gennem mere end 25 år har hun udviklet sit særegne kunstneriske univers: minimalistisk, ekspressivt og innovativt. Hendes arbejde er karakteriseret ved en ekstrem kropskontrol og en enestående fornemmelse for enkle, men effektive sceniske virkemidler, hvormed hun skaber intense fysiske billedtransformationer, der udforsker de dybeste lag af den menneskelige eksistens.

Kitt Johnsons baggrund er inden for atletik på eliteniveau, moderne og ny dans, contact improvisation, butoh, marshall arts og tysk ekspressionistisk teater.

Website: www.kittjohnson.dk

Marta & Kim

Kim-Jomi og Marta mødtes i 2015 og med deres forskellige baggrunde i dans og cirkus førte det til et givtigt samarbejde. I løbet af det sidste år har de to sammen skabt deres eget bevægelsessprog og kreerer værker sammen, hvor de kan gå ud over rammerne i deres discipliner og dykke ind i den fysiske kommunikation mellem dem. De skaber nu værker sammen i Norge og Holland i tæt samarbejde med Dansateliers (NL) og Dansarena Nord (NO).

Kim-Jomi er født ind i en familie af street performers og blev introduceret til partnerakrobatik i en tidlig alder. Marta kommer fra en familie af billedkunstnere og vil egentlig have været forfatter, men inspireret af et mere fysisk sprog specialiserede hun sig i hånd til hånd akrobatik og fik en bachelorgrad i Circus Arts fra Codarts University i Rotterdam.

Website: martaandkim.com

Credits

Stigma

Koreografi, dans & kostume
Kitt Johnson
Musik
Sture Ericson
Jacob Kirkegaard
(revideret version ved Sture Ericson 2006)
Lysdesign
Mogens Kjempff
Stigma er produceret af Åben Dans Production og er skabt i tæt samarbejde med de to komponister/musikere Jacob Kirkegaard og Sture Ericson.

Engel

Koncept & koreografi
Marta Alstadsaeter
Kim-Jomi Fischer
Performere
Marta Alstadsæter
Kim-Jomi Fischer
Musik
Rutger Zuydervelt
Stemme
Kim-Jomi Fischer
Mastering
Marlon Wolterink
Tekst
Baseret på udsagn af Anil Seth i ‘Guardian science weekly big unknown: what is consciousness’
Lysdesign & Teknik
Loes Schakenbos
Dramaturgi og kunstnerisk rådgivning
Petra Eikelenboom
Piet Rogie
Merel Heering
Kostumer & scenografi
Marta Alstadsæter
Kim-Jomi Fischer
Foto
Anna v Kooij
Video trailer
Paul Sixta
Tak til
Vincent Kollar
Andreas Eilertsen
Jasper van Luijk
Erik Kaiel
Co-produceret af
Festspillene i Nord-Norge
Dansateliers
Podium Bloos
Dansarena Nord
Støttet af
Eilertsen & Granados teaterkompani
Dansearena Nord
Scenekunst i Nordland
Fond for lyd og billede – Kulturrådet