Bora Bora vil forbedre arbejdsforhold med nyt EU-projekt til samlet 5,8 mio. kr.
Det er svært at stå stille på dansescenen Bora Bora, som lige nu rider på en bølge af anerkendelse med to Reumert-priser, en nominering til Byens Bedste og nu lander en stor EU-bevilling inden for samme måned. EU-midlerne fra puljen Interreg er bevilget til projektet DOKS, hvor Bora Bora sammen med svenske Rum för Dans og norske Bærum Kulturhus – Dans Sørøst-Norge arbejder for at forbedre arbejdsmarkedet for de professionelle i dansefeltet. Det omfatter alle medarbejdergrupper lige fra dansere, producenter, teknikere til kommunikationsmedarbejdere o.a. Det er første gang, at EU-puljen Interreg bevilger så stor et beløb til kulturens arbejdsmarked i Region Midtjylland.
Forbedrer usikre arbejdsforhold
Teaterchef Lotte Kofod Ludvigsen fortæller:
“Vi glæder os meget over, at EU på denne måde anerkender behovet for at styrke arbejdsmarkedet for de professionelle inden for dansen. Dansen er karakteriseret ved mindre dansekompagnier og freelancekunstnere. De har oftest usikre arbejdsforhold og et fragmenteret arbejdsmarked, så der er stort behov for at opbygge kompetencer og relationer på tværs af landegrænserne mellem Danmark, Sverige og Norge”.
Projektets formål er at styrke arbejdsmarkedet for de uafhængige aktører i dansesektoren, der ofte arbejder på tværs af grænser, i Øresund-Kattegat-Skagerrak-regionen med fokus på at forbedre arbejdsvilkårene og fremme samarbejde mellem Sverige, Danmark og Norge.
Gennem udvekslinger og samarbejder på tværs af grænser vil projektet skabe stærkere professionelle netværk, åbne nye samarbejder og stimulere innovation inden for dansesektoren.
Et forbedret arbejdsmarked
Teaterchef Lotte Kofod Ludvigsen forklarer:
“Projektet gør det muligt, at professionelle inden for dans kan mødes og udveksle erfaringer gennem workshops, seminarer og andre netværksaktiviteter. På den måde kan vi styrke den professionelle udvikling og øge forståelsen af de forskellige arbejdsforhold og arbejdsmiljøer i hvert land, hvilket er helt afgørende for at øge samarbejdet og kendskab til kunstnerne over landegrænserne”.
Projektet vil derudover lancere en digital platform til udveksling af information, erfaringer og ressourcer til fortsat professionel udvikling.
DOKS arbejder med de udfordringer, som den uafhængige dansesektor står overfor i form af usikre arbejdsforhold og begrænsede karriereudviklingsmuligheder, ved at fremme struktureret samarbejde på tværs af grænserne. Dette vil føre til øget mobilitet for professionelle, styrket samarbejdskapacitet og ikke mindst langsigtet bæredygtighed for dansesektoren i regionen, f.eks. i form af flere co-produktioner og mere turné for kompagnierne.
Fakta:
- Projektet drives af tre hovedaktører: Rum för Dans (RfD) i Sverige er lead partner, mens Bora Bora i Danmark og Bærum Kulturhus – Dans Sørøst-Norge er nationale partnere.
- Alle tre organisationer spiller en nøglerolle i at samle professionelle fra de tre lande og skabe et mere sammenhængende arbejdsmarked.
- RfD, som en del af Region Halland, bidrager med sin ekspertise inden for dans og kultursektoren, mens Bora Bora og Bærum Kulturhus – Dans Sørøst-Norge bidrager med erfaring inden for både produktion og udvikling af danseprojekter.
- Projektet er støttet af EU Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak (ÖKS)
- Projektperiode: 2025-2028
- Samlet budget: 2.939.947 Euro
- Finansiering: 60% Interreg ÖKS, 40% egenfinansiering fra projektpartnerne
Fakta om INTERREG ØKS
Navn: Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak (Interreg ØKS)
Hvad er INTERREG
Interreg er EU’s program for grænseoverskridende samarbejde. Programmet støtter projekter, der bidrager til regional udvikling, økonomisk vækst, miljøforbedringer og kulturelt samarbejde på tværs af landegrænser. Interreg er EU’s program for fremme af social og økonomisk integration på tværs af landegrænser gennem regionalt samarbejde. Programmet støtter projekter, der bidrager til regional udvikling, økonomisk vækst, miljøforbedringer og kulturelt samarbejde på tværs af landegrænser. Interreg blev etableret i 1990 for at styrke samarbejdet mellem naboregioner, der var delt af landegrænser.
Geografisk område
Programmet dækker kystregioner og storbyregioner og består af to delprogrammer, som formelt fungerer som én programenhed.
- Kattegat-Skagerrak: Omfatter Agder, Vestfold og Telemark, Akershus, Buskerud, Østfold, Oslo, Västra Gøtalandsregionen, Region Halland, Region Nordjylland og Region Midtjylland.
- Øresund: Omfatter Region Skåne, Region Hovedstaden og Region Sjælland.
Formål
At styrke samarbejdet mellem regioner i tre lande gennem fælles projekter inden for områder som innovation, grøn omstilling, mobilitet og kultur.
Finansiering
Projekterne er delvist finansieret af EU-midler, delvist af projektpartnernes egenfinansiering.
Kultur og den kreative sektor
Interreg støtter i stigende grad kulturelle projekter, der fremmer job, samarbejde og bæredygtig udvikling i de kreative industrier og den frie kunst.